Accés de candidats i empreses

Treballateca.com és un portal comarcal de treball pensat per posar en contacte les empreses amb ofertes de treball amb els possibles candidats, fent especial incidència en les persones joves.


Cercador d'ofertes de treball

Publicitat
Banner

Noticia ampliada

200916Feb
Creix l'atur entre els joves

L'atur, la temporalitat de les feines i els contractes precaris precaris determinen la vida laboral de molts joves, un dels col·lectius més perjudicats per la crisi econòmica. Mentre afloren dades poc esperançadores, molts s’espavilen per plantar cara a l


Les xifres d’atur registrades entre els més joves segueixen incrementant dia rere dia, i avui la taxa d’atur juvenil a l’Estat espanyol és la més alta de tota la Unió Europea. El darrer trimestre del 2008, un 23% dels joves catalans de 16 a 29 anys estava a l’atur, segons reflecteixen les dades de l’Enquesta de Població Activa. És a dir, quasi un de cada quatre joves, avui, no té feina. La desocupació, a més, afecta tota mena de sectors i grups de població, i ja té incidència sobre grups tradicionalment molt sol·licitats per les empreses, com ara el dels acabats de llicenciar. La taxa d’atur no es pot llegir aïlladament, sinó que cal sumar-hi la temporalitat laboral i la baixa quantia dels sous. La darrera Enquesta de Joventut palesa que un 62% dels joves cobra un sou igual o inferior a 1.000 euros mensuals nets, i que la temporalitat laboral ja afecta el 43,7% dels menors de trenta anys, el triple de la temporalitat registrada entre els adults. Davant d’aquesta conjuntura poc esperançadora, conèixer bé el context i poder adaptar-s’hi esdevé clau.

L’atur jove d’altres països

Segons publica un reportatge el diari 'Expansión', les altes xifres de joves aturats no només es registren al mercat laboral català i espanyol, sinó també a altres països europeus. Al Regne Unit, per exemple, dels tres milions d'aturats comptabilitzats a finals de 2008, 1,25 milions són menors de 25 anys, fet que ha inspirat al diari 'The Guardian' a batejar aquest col·lectiu 'Generació Crunch' ('Generació Crisi'). La mateixa situació es repeteix a Itàlia, Grècia o Hongria, països que registren taxes d’atur superiors al 20%.

De la facultat a la cua del SOC

Per a molts, el devessall de dades negatives d'ací i de fora, va acompanyat d'una sensació d'incertesa i de por de perdre la feina, de no trobar-ne cap que s’ajusti als estudis, de no poder pagar les despeses quotidianes, etc. Per tot això, els experts recomanen als joves seguir preparant-se per augmentar les possibilitats de ser contractats. Tal i com recull el reportatge d’'Expansión', a hores d’ara, disposar del carnet de conduir, estudiar idiomes i cursar postgraus són bons reclams per superar amb èxit les entrevistes de feina, però també és molt valorada l’experiència de voluntariat a ONG i altres entitats. Finalment, una dada optimista: malgrat l’actual fre de les contractacions de joves titulats, els analistes calculen que en menys de deu anys aquest col·lectiu serà un dels més sol·licitats per les empreses, a causa del descens de la piràmide de població.

Anar amunt


Que busques?

Un projecte de:
Dinamo Dinamo Consell Comarcal de l'Alt Penedès
Consell Comarcal de l'Alt Penedès - Servei Comarcal de Joventut - © 2004-2021
Oficina Jove de l'Alt Penedès Dinamo Garantia Juvenil Feina Activa CV SOC SOC Oferta formativa